Posted on

5 SENAMAN PULL-UP TERBAIK

 

Majority daripada lelaki maskulin zaman ini mahukan bentuk badan yang menarik memikat. Bentuk sixpack yang padu. Tetapi ramai yang terlepas pandang bahawa asas atau foundation pada bentuk badan yang tegap, tebal dan padu terletak pada otot bahgian belakang badan.

 

KENAPA PERLU MELAKUKAN BACK WORKOUT?

 maxresdefault-1

Cara paling mudah nak mengenal pasti seseorang melakukan rutin senaman yang salah dan tidah tersusun ialah dengan memerhatikan otot dada dan belakang tidak seimbang. Terlampau focus pada bahagian hadapan badan dan mengabaikan potensi otot pada bahagain belakang badan.

Latihan back workout juga sangat penting bagi mengekalkan sendi dan otot bahu yang sihat. Tips penjagaan otot baShu ialah dengan mengekalkan rutin senaman seimbang antara chest dan juga back.

Cara terbaik untuk mendapatkan otot yang seimbang pada bahagian chest dan back ialah dengan memasukkan satu set senaman back dalam setiap rutin chest.

  

 

PULL UP

King of Back exercise. Senaman ini akan aktifkan setiap otot bahagian belakang badan. Pastikan setiap reps adalah clean reps dan tiada ‘kipping’.

Jika ini adalah pertama kali anda melakukan senaman pull up, boleh cuba lakukan ‘negatif pullup’ untuk membantu memudahkan senaman dilakukan.

 pull_ups

 

WIDE PULL UP

Senaman ini dilakukan dengan memgang palang bar pada kedudukan sedikit lebar daripada kelebaran bahu. Teknik ini akan lebih mengaktifkan otot lattisimus dorsi atau ‘lat’. Teknik ini juga membantu mendapatkan bentuk badan ‘v-shaped back’.

 pullup_blog_muscleup_3

 

 L-SIT PULL UP

Senaman ini memerlukan anda untuk menaikkan kaki selari dengan badan ketika melakukan pull up. Untuk beginner, senaman ini boleh dilakukan dengan menaikkan lutut sahaja untuk lebih mudah.

Teknik ini mengubah centre weight dan menambahkan lebih bebanan pada setiap pull up yang dilakukan tanpa menambah sebarang bebanan dari luar.

L-SIT PULL UP membantu meningkatkan core strength dan meningkatkan kualiti senaman pullup dengan mengelakkan anda melakukan cheat reps dengan ‘kipping’ atau melonjakkan badan.

 l-sit_pullup

 

 

ARCHER / TYPEWRITER PULL UP

Kedua dua jenis senaman ini  iaah senaman yang berbeza. Archer pull up lebih focus pada menguatkan satu belah tangan pada satu2 masa. Dan ini membantu pada progress ‘one-arm pullup’.

 

Manakala typewriter pull up pula dilakukan tanpa perlu menurunkan badan pada posisi ‘hanging’. Ia dilakukan dengan menggerakkan tubuh dari satu sisi ke sisi yang lain. Senaman ini lebih kepada ‘muscle control’. Meningkatkan kebolehan mengawal kekuatan otot pada satu2 tempoh. Dan ini juga menbantu pada progress ‘one-arm pullup;.

 typewritter_pullups.jpg

 

CHIN UP

Senaman chin up ini dilakukan dengan kedua belah tapak tangan menghadap pada badan. Berbeza dengan  pull up ialah kedudukan genggaman samada menghadap kebelakang atau menghadap ke depan.

Kita akan bincangkan dengan lebih lanjut perbezaan antara CHIN UP VS PULL UP.

 chinups.jpg

 

 

Advertisements

Leave a Reply